Кошница

Кошницата е празнаРегистрация »

Забравена парола »

ЛИЛИ СТИЛ - ЛМ - Изработка на народни носии и сценично облекло
www.narodninosii.com+359 893 422 597
ЛИЛИ СТИЛ - ЛМ - Изработка на народни носии и сценично облекло
Ушиване по поръчка - Изпратете запитване
Северняшки носии Детски северняшки носии
   
Детска северняшка носия [154] - Момче

Детска северняшка носия [154] - Момче

Код: 154

Ушиване на модела с Вашите мерки »Северняшки носии

Носията в Северняшка област е разнообразна и зависи от това дали населението е от равнината или от планината, както и от сезона - зимен или летен. Въпреки голямото разнообразие обаче тя се свежда до двупрестилчен и сукманен тип женска и белодрешна мъжка носия. Двупрестилчената женска носия се използва главно през лятото, а в някои селища на равнината и през цялата година.

Двупрестилчена носия

Състои се в това, че върху ризата се опасват по една престилка отпред и отзад. По размери, форма и цвят в разни места са различни една от друга и имат различни имена. Горната част на тялото в зависимост от температурата може да бъде облечена с къса или дълга дреха, с ръкави или без ръкави. Този тип заема почти цяла Северна България, предимно равнинната й част. Южната й граница следва от запад билото на Стара планина, след което през Ботевградско по линията Тетевен, Ловеч, Севлиево, Велико Търново и южно от Шумен стига до Провадийско, отгдето отива по посока на Силистренско и скоро се изгубва.
При това облекло се носят две кройки на ризата. Освен това при него съществуват разлики по места главно на задните престилки, които на запад са сравнително много къси и силно набрани, тъй като се състоят от дълъг до 15 лакти плат. Към изток на задната престилка се увеличава дължината, наборът намалява и изчезва в най.източните райони, а в дължината стига до полите на ризата, до глезените и е напълно гладка и опъната. При запасана предна престилка задната прилича на фуста. Същата последователност съществува и в колоритно отношение: колкото се отива по на запад, толкова задните престилки са по-пъстри, с преобладаване на яркочервения цвят, а колкото по на изток, толкова цветът им е по-тъмен, а в Провадийско – напълно черен.
Предните престилки на запад са значително по-тесни и по-дълги, поради което ризата се вижда отстрани между двете престилки, а на изток не се вижда. Предната престилка почти навред при този тип облекло се нарича престилка, а задната различно.
Някои горни дрехи у мъже и жени в района на двупрестилченото облекло са еднакви по цвят, кройка и названия. Ако има някаква разлика, тя е незначителна и се състои в по-голямата украса на женските дрехи. Също така общ е и късият или долният кожух.
Двупрестилченото женско облекло е богато с везмо главно по ризите, по белите и почернените късачета, долактанки и др. – при върховете на клиновете и по пазвените им части и сравнително по-слабо по полите на двете престилки.
Сукманеният тип носия се използва през зимата, а в планинските райони и през лятото.
Женската двупрестилчена носия се състои главно от: бяла риза; задна надиплена вълнена престилка наречена бръчник; предна престилка и колан.забрадката в повечето случаи е бяла кърпа.
Най-често косата се сплита на плитки.Главата се украсява с монети, цветя, мъниста, разноцветни конци.Някъде се поставят и косичници, а на много места се носят шапки предимноот невестите.На краката се поставят чорапи, калци или калцуни.Обуват се кожени цървули наречени връвчанки, а някъде чехли или обувки.
Сукманената носия включва : риза; вълнен сукман ; предна престилка и широк вълнен коланс металически пафти.
В Габровско носията е сукманена и е разновидност на източно – тракийските.Но особеното тук е женското забраждане.

МЪЖКАТА НОСИЯ

Белодрешна носия


Гащите са с тесни крачоли, плътно прилепнали до горе. Горната им част не се набира при стягането й около тялото, макар че става с гащник (ремък или връв), навървен в нарочен подгъв по края на дрехата (учкур), както е и при чернодрешните гащи. Горната част на белодрешните гащи е плитка и с по-къса предница, вследствие на което дрехата е пристягана отдире в кръста, а отпред, в подкоремната част. Този вид гащи се нарича беневреци или чешири.
По-широка кройка на останалите горни дрехи, гръбният плат при тях е неразкроен и почти винаги без яка. Горната част не приляга така плътно до тялото, а е разширена с прибавки на странични клинове. Тя е същевременно и по-дълга, като задминава пояса, а в някои случаи дори стига и до под коленете. Поясът се опасва стегнато, внимателно надиплен около кръста, като често е пристяган допълнително с тесен ремик. Тъй като предницата на беневреците се връзва ниско, ризата се вижда на корема между пояса и беневреците. Горните дрехи могат да бъдат и без ръкави или с ръкави до лактите. В някои места ментето, долактанката или дорамчето са обагрени тъмносиньо или черно...

Прочетете цялата статия
ЛИЛИ СТИЛ - ЛМ ЕООД
*Вижте на картата къде се намираме
Каталог - Модели
• Детски народни носии

• Северняшки носии

• Тракийски носии

• Шопски носии

• Пирински носии

• Калушари

• Сценично облекло

• Аксесоари

www.narodninosii.com
• Начало

• За нас

• Ушиване по поръчка

• Плащане

• Доставка

• Къде се намираме?

• Контакти

• Условия за ползване

• Използване на Бисквитки

© 2009 - 2018

Всички права са запазени от ЛИЛИ СТИЛ ЛМ ЕООД


nerasoft v3.0.8.0